Често задавани въпроси

За твое улеснение сме събрали най-често задаваните въпроси и отговори. Избери дали имаш въпрос като клиент или партньор на NewPay и продължи към секцията.

Аз съм клиент Аз съм търговец

Основни въпроси

Обадете ни се или попълнете контактната форма и ние ще се свържем с Вас.

NewPay може да се интегрира както с най-разпространените платформи за електронна търговия, за които имаме разработени plug-ins, така и с къстъм платформи. Наш екип ще Ви съдейства с процеса на интеграция.

При ползване на кредит NewPay за плащане на покупки от Вашия електронен магазин, Вие заплащате комисионна, представляваща процент от стойността на покупката. Цената е съобразена с разхода, който електронните магазини имат за ползване на алтернативни решения, а именно плащане чрез POS терминали и с наложен платеж.

Сумите за покупки, платени чрез NewPay, се превеждат в рамките на договорения с търговеца срок по предоставена от него банкова сметка.

Преводите се извършват в договорения с магазина срок, като той е по – кратък или сравним със сроковете при ползване на алтернативни възможности за плащане (напр. наложен платеж).

Управление на профила

Обадете ни се на телефон 0700 1 59 59 или попълнете контактната форма и ние ще се свържем с Вас.

През фирмения профил ще можете да управлявате всички продажби, платени през NewPay. Ще имате наблюдение върху миналите и текущите дължими суми от извършените продажби, комисионни, дължими на NewPay, както и суми за върнати от клиента покупки, но платени от NewPay.

Ако не намираш отговор на своите въпроси или просто искаш да се свържеш с нас, можеш да използваш една от опциите в Контакти.